Budapest ----> Szolnok ~ 110 km.

RepTár

Néhány éve, amikor bezárt Szandaszőlősön a Repülőmúzeum, sokan kételkedtek, harangokat kongattak... Nem nagyon hitt senki sem abban, hogy az ott kiállított katonai repülőgépek, helikopterek valaha is... Majd megjelent egy hír, hogy a kiállított eszközök java átkerül a RepTárba, de a "nagyvasak" ott maradnak, (Il 18 / Tu-134 / An-26...) mert nincs mód a szállításukra. Jó magyar optimiznus szerint ezeket a "vasakat" is elkezdték temetni...

Látszólag nem kapcsolódik ide a hír, de néhány éve a Zsámbékon is bezárt egy múzeum, a Légvédelmi Múzeum...

2016. szeptember elsején Szolnokon, a hajdani Ó-Szolnok vasútállomás területén, s épületeiben megnyílt a RepTár! A magam részéről, információ hiányában, szerencsésebbnek tartottam volna ha már az iskolai szünetben megnyílik a kiállítás, ám a látogatásunk során "megvilágosodtam"! ...de kezdjük az elején.

A belépő megvásárlása után indul az élmények özöne! Az Ön döntése, hogy a tágas szabadtéri kiállítótér felé indul, vagy marad "bent".

Ha a "bentet" választja, a "főépületben" az első állomás az ajándékbolt, de érdemes beülni az étterembe, és a kávézóba is. Szerintem teljesen korrekt árakkal, és finom ízekkel várja a látogatókat.

Innen át tudnak menni egy zárt folyosón a kiállítási hangárba, ahol indul az élmények cunamija! Természetesen a főszerep a repülésé, de a kiállítás ennél komplexebb! Mondhatnám, itt mindabból van egy csipet, ami képes repülni, vagy kötődik a repüléshez. Láthatnak különféle hajtóműveket, motorokat, metszeteket... és még ezernyi csodát! A környezet minden túlzást nélkül, fantasztikusra sikeredett. A kiállított repülők csodaszépek, látni rajtuk, hogy mielőtt ideköltöztek, átestek egy "kis" csinosításon. A hangárban néhány különleges "atrakció" is várja a látogatókat. Fotózkodhatnak vadászgépben (kép az e-mail fiókjában landol), átélhetnek egy kb. 6-8 perces repülést a 4D-s moziban, és  MIG 29-es géppel is "repülhetnek" ...egy szimulátor segítségével. 

Kedves ötlet, hogy bárki elkészítheti a pilóta igazolványát, s majd akár e-mailben, "haza" is küldheti, de dögcédulát is lehet alkotni. Több háttér áll a fotózkodók rendelkezésére, ...de nem árulok el több "titkot", mert akkor mi marad a látogásra?

A hangár csodáinak megszemlélése után, irány az "udvar"!

A gépek itt is csillognak-villognak. A Szandaszőlősről átkerült "vasakon" látni a gondoskodó "simogatás" jeleit! Mi az, hogy látni! Csak olyan gép került a gyűjteménybe, ami már megújult. Ez kérem hatalmas munka, és itt értettem meg, hogy miért húzódott oly sokat  a nyitás! ...és még egy évvel a nyitás után sem volt teljes a kiállítási anyag! A helikopterek már megérkeztek, de még akad néhány kiadó hely! 

Szerény véleményem szerint, picivel lehetne több pad, és szemetes, de ez "csak" az én meglátásom.

A bevezetőmben említést tettem a bezárt Légvédelmi Múzeumról. A kiállító terület hátsó részén a szívem elmosolyogta magát! Ide még vélhetően rengeteg eszköz fog érkezni ennek a múzeumnak az anyagából! Természetesen felfrissülven, átfestve... (Ez a megállípítás  még 2017 augusztusában is megállja a helyét!

A járművekbe már nem lehet beülni. A nyitás utáni napokban még be tudtunk ülni, kipróbálni, milyen lehetett akkor... , de azt gondolom, hogy ahogy ezt akkor is gondoltam, ez nem tartható fent hosszú távon, hogy bármikor, bárki... A monstrum orosz technika sem bír ki mindent! Bevallom anno, hatalmas élmény volt az óriás Kraz,  a Zil, vagy az Ural kormánya mögül kinézni! "Nadrágpróbáló" produkció volt a felkászálódás a fülkékbe, de megérte!

Nem tettem még említést a régi sóraktárról, ahol kalandpálya várja a látogatókat, valamint a légvédelehez köthető kállítás egy része költözött ide.  A gyermekek, ha már beleuntak a repcsikbe, rakétákba, katonai autókba, birtokukba vehetnek egy jó kis játszóteret, mely nem része a kalandpályának! 

A környezet csodálatos, minden tisztelet azoknak akik a RepTár megvalósításáért bármit is tettek! Én csak remélem, hogy évek múlva is csodálatosan tiszta, kulturált, s hívogató program lesz ide ellátogatni!

...a nagyvasak sorsáról még nem írtam. Tehát ők ott maradtak, s maradnak is Szandaszőlősön. Úgy hallottam, hogy át fogják őket festeni, és majdan ismét látogathatóak lesznek, nagy valószínűséggel már nem ingyen, mint anno, de ez szerintem érthető.

 

Értékelés ****
A kiállítási anyag még nem teljes, ám így is nagyon szuper a kiállítás.