Budapest ---> Kányavári-sziget ~ 215  km. 
 

 

Sármellék felől érkezve, a Zala felett átívelő híd után néhány kilométerrel, a Fenyvespusztai Állatsimogató előtt néhány méterrel lévő árnyas bekötőúton lehet megközelíteni a A Kis-Balaton (tudomásom szerint) egyetlen olyan területe a Kányavári-sziget, mely egész évben szabadon, vezető nélkül is látogatható, bejárható! Kiválóan ki van táblázva, el sem lehet tévészeteni az irányt!
Az ikonikus  fa híd előtt található parkolóban van lehetőség kicsit megpihenni. Étel, ital, jégkrém... elfogyasztása után irány a Kányavári híd!
Ki ne ismerné ezt az ikonikus  hidat, mely a Kis-Balaton jelképévé vált az évek során! A hídról fantasztikus panoráma tárul a látogató elé. A csillogó víztükör játéka, tavirózsák virágainak színpompás egysége, számtalan vízimadár, sikló... és akár egy kis képzelőerővel, az öreg Matula is ide képzelhető a ladikjával!
 
 
A szigeten csak önre van bízva mennyi időt tölt el. Ha csak körbesétálja, kb. két órás élményekben gazdag "programra" készüljön fel, de ha hosszabb időt szeretne itt eltölteni, annak sincs akadálya. A gyermekeket, ha nem fáradtak ki a sétában játszótér várja, vannak tűzrakó helyek, ahol akár bográcsozhatnak is, a kilátók szerelmeseinek sem kell búslakodni, de ha horgászni szeretne, annak sincs sok akadálya, mindössze a helyi horgászrendet kell maradéktalanul betartani! A  horgászjegy megvásárlásáról elvileg a helyszínen, illetve a Balatonmagyaródi Önkormányzatnál kapnak bővebb felvilágosítást.
A tizenöt állomásból álló Búbos Vöcsök tanösvény bemutatja  a környék állat és növényvilágát. A sétaútól több helyen keskeny ösvények ágaznak le. Javaslom, hogy a természeti értékek védelmét szem előtt tartva fedezzék fel ezeket a kis csapásokat, ameddig járhatóak. Csodás pontokra ki lehet jutni, ám nem ritka, hogy egy-egy ilyen keskeny út végén horgászokkal találkozik. Kérem, tartsák tiszteletben, hogy bármilyen szép, ő volt itt előbb....
 
 
Számomra a sziget északi csúcsa adta a meghatározóbb élményt. Valamiért itt közelebb éreztem magam a természethez, a vízhez, a szigethez, a...
A Hidvégi-tó csodás képe, a túlpart színei, a horizontot megfestő felhők, a madárvilág... no és persze a helyi béka kolónia fel-felcsendülő koncertje, melyet az énekesmadarak kora délutáni "traccspartijához" oly tökéletes alapot adott, hogy percekig elidőztünk egy-egy apró ki "öbölnél".
A szigeten még a legnagyobb hőségben is lehet sétálni, hiszen a sétányok java fasorok árnyékában kanyarog. Kivételt talán a sziget "közepén" található "nagyrét" jelent, ahol egy kisebb kilátó, akarom mondani madármegfigyelő is található. A magasabb kilátóba, mely a játszótér közelében található, sajnos nem tudtunk felmenni, darázsveszély miatt.
A burjánzó, a zöld ezernyi színében pompázó növényzet által körbeöleltutakon, ösvényeken csak egy séta is felüdítő élmény lehet!
Visszatérve a hídhoz... nos ez az a híd, melyen kis túlzással lépésenként meg kell állni! A víztükör fodrozódása, a fények játéka, madarak, a...
 
 
Kányavári hídnál infopont segíti a látogatók tájékozódását, információt adva a Kis-Balatonról és a környék látnivalóiról. 
A szigettúra után ha van kedvük látogassanak el a közeli Zalavárra. A Várszigeten található Kis-Balaton Ház többek között bemutatja a környék természeti értékei, megismerheti a Kis-Balaton szerepét a Balaton vízminőségének megóvásában! ...és ha Kis-Balaton, akkor úgy teljes a kép, ha említést teszek a Kis-Balaton Látogatóközpontról is, mely Keszthely közelében a 76-os út szomszédságában található. Érdemes ide is betérni, mondom ezt úgy, mi még nem jártunk ott, de sok dicsérő szót hallottam a kiállításról!
Értékelés:
A természet szerelmeseinek ez egy paradicsom! Azt gondolom, hogy itt minden korosztály kap egy olyan csodás útravalót, melyből hosszú ideig tud táplálkozni, töltődni! 
Jöhet ide "egymagában", családdal, csoportosan, vagy akár romantikus hangulatban kettecskén... Tökéletes kikapcsolódásban lesz része!
 
 
 

Flag Counter