Csehország (Morvaország)  /  Brno

Budapest - Brno ~ 330 km. 

 

   

Budapest-Nyugati pályaudvarról kényelmes, kb. 4 órás utazással lehet eljutni Brno-ba. A jegy ára hozzávetőlegesen 6 300 - 11 000 Ft közötti áron kapható (2. osztályú kocsiba). Minél korábban vásárolja meg, annál kedvezőbb az ár.

A vonat élhető, hozzávetőlegesen 15 perces késéssel érkezett meg a pályaudvarra, mely a történelmi belvárostól néhány perc sétára található. Az aluljáróban akár nyelvtudás nélkül is könnyen rá lehet találni a megfelelő irányra. Aki a villamosok irányába különös vonzódást érez, nos itt tobzódhat a gyönyörökben! Kis túlzással ahány villamos annyi forma, szín, típus... és néhol olyan sűrűségben, hogy  a budapesti 4 - 6 vonalán sem látni ilyet!

No de kezdjük a sétát, mely valóban egy séta, konkrét áraktól, belépjegyek, stb. árának megosztástól mentes! 

Tehát feljőve az aluljáróból, bármerre indultunk, bármelyik utcába is fordultunk be, a történelmi belváros felé haladtunk.

Tulajdonképpen az óváros nagy része, mármint amit bejártunk, sétálóutca. Számomra nagyon érdekes megélés volt, hogy itt autós, biciklis, gyalogos, rolleres... és villamos tökéletesnek tűnő egységben, dudálás, hangos szó, stb nélkül él együtt.

A város hangulata elképesztően színes. Pezsgő élettel teli tiszta utcák, sörözők, éttermek, szép üzletek, ízlésesen öltözött mosolygós, közvetlen emberek, és nagyon kevés, a klasszikus értelembe vett turista...  Az üzletek között jelen van minden olyan márka, melyet itthon is meglelünk, de számtalan olyan is van, ahová mindenképpen érdemes benézni! Az üzleteken túl, a termelői piacot is érdemes bejárni, melyet a sétánk során többször is érintettünk! Érdekes, és budapesti szemmel meghökkentő tapasztalat, hogy a nagyobb tereken színes "nyugszékek" vannak kirakva, ahová bárki letelepedhet, ahol bárki megpihenhet a séta, vagy... közben. ...és nincs széttörve, elszaggatva, szétdobálva!

Mivel a város forgataga beszippantott bennünket, többnyire "csak" a külsőségekben fürdőztünk, így a piachoz közeli borzongató látványosságot, a Kapucinusok kriptáját, és az ott látható múmiákat, valamint Európa második legjelentősebb csontkamráját nem néztük meg. Ezzel szemben felsétáltunk a Szent Péter és Pál székesegyházba, melynek tornyai a város több pontjáról is jól láthatóak. Szépsége megkérdőjelezhetetlen, és egyben kihagyhatatlan része egy városi sétának! A templomot ingyenesen, a tornyot, illetve a kriptát belépőjeggyel lehet látogatni.

A gótikus templom "alatt" csodás parkra leltünk, nem kevésbé fantasztikus kilátással a városra és a Špilberk várra, melyre a kirándulásunk behatárol ideje miatt nem volt időnk felmenni.

"A harmincéves háborúban a Torstensson tábornok vezette svédek már hónapok óta ostromolták a várost, mikor a tábornok egy végső támadásra szánta el magát, s megfogadta, hogy ha délre nem lesz övé a város, abbahagyja az ostromot és elvonul seregével. Az összeomlás szélén álló Brünn úgy menekült meg, hogy a templom harangozója egy órával előbb, már 11-kor elütötte a delet jelentő harangszót, és a svédek dolguk végezetlenül visszavonultak. Azóta is 11 órakor tizenkettőt harangoznak, hasonlóan a kőszegi történettel."

Biztos vagyok benne, hogy hatalmas élmény lett volna ez a várlátogatás, de hiszem, hogy a város adta élmények, a gótikus templomok "kavalkádja", a város apróbb, és nagyobb csodáinak befogadása ezt a napot így is tökéletessé formálta! ...mindenféle hiányérzet nélkül!

Úgy fogalmazok, hogy a város adta élmények, melyek egyik legnevezetesebb, és egyben kihagyhatatlan állomása, a termelői piac szomszédságában lévő Óvárosháza. A gótikus bejárata az építőmester bosszújának nyomát viseli. Úgy hallottam, hogy az építőmester anno előleget kért, melyet csak megígértek neki, de nem kapta meg, így a bejáraton látható középső díszítő torony kicsit "ferdére sikeredett"! A bejárat másról is nevezetes. Itt látható a nem kevésbé híres brnoi sárkány és a brnói kerék is!

...és talán itt fejezem be a brnói utibeszámolót mert kedvcsinálónak talán ennyi is elég.

 

Értékelés:

Ha ez a beszámló akár egy évvel ezelőtt íródott volna egészen biztos, hogy úgy fogalmazok, ide az öt csillag kevés! Ez a kirándulás, a 4 órás vonatozást is belekalkulálva több volt, mint tökéletes! Minket megvett Brno, és egészen biztos vagyok abban, hogy még visszajövünk, hogy megnézzük a karácsonyi vásárt, megkóstoljuk a zöld sört, ellátogassunk a várba...

 

Hasznos segítség (applikáció) volt: Talking Translator

felhasznált forrás: kirandulastippek.hu/

készült: 2024-07-07

 

Flag Counter