Budapest - Bölcske                ~ 100 km. 

                             - Paks, Sárgödör tér ~ 110 km. 

                Bölcske - Paks, Sárgödör tér  ~  20 km. 

Pincefalvak a Duna mentén

Bölcske - Pincefalu
 
Egy györkönyi pincetúrához remekül kapcsolódik két, olyan kevésbé ismert pincefalu meglátogatása, mely ha a 6-os főúton megy Györkönybe útba esik.  Ha kicsit megfáradtak az úton, javaslom, hogy álljanak meg egy kellemes sétára Dunaföldváron. Vár, Török-torony, Várdomb, Duna, és ha Duna, akkor halászcsárda... 
A Beszédes József híd közelében lévő körforgalomból lekanyarodva hamar meg lehet érkezni Bölcskére. A pincefalu megközelítésének egyik legbiztosabb módja a navigáció használata. Ennek hiányában keresse meg a temető felé vezető utat, ám miközben "keresgél", fedezze fel egy kicsit Bölcskét! A Duna közelében lévő tolnai településen számtalan apró kis kincsre bukkanhat. Ilyen lehet az ingyenesen látogatható kőtár, a római katolikus templom szomszédságában. A kőtár kincsei egy víz alatti régészeti kutatás során kerültek elő, mely a bölcskei római kori kikötőerőd feltárásához kötődnek. A feltárások eredményeként egy igen jelentős leletanyag gyűlt össze. A feltárás alatt a helyszínen járt, s forgatott Cousteau kapitány  , s az itt felvett anyag a A Dunáról szóló filmjében is látható!
A pincefalu az írás szerint mintegy 400 pincéből és présházból áll. A pincék összképe számomra nem annyira egységes, mint  például Györkönyben vagy Pakson, de a hangulat az hamisítatlan... Felhívom a figyelmét, hogy a falu elég nagy területen fekszik, csodásan művelt szőlőültetvények "között". Több utcányi séta, élménnyel, csenddel, fogadóval, s egy régi temetővel. 
Nem emlékeszem pontosan hol olvastam, hogy anno a temetés után a nők és a gyermekek szótlanul hazatsétáltak, a férfiak betértek a pincesorra, s emlékezve, beszélgetve, vagy csak csendben poharazgattak.
...és ha már visszatértünk a múltba, kalandozzunk vissza a "kezdetekhez". A Tolnai borvidéken már a kora középkorban is nagy szerepe volt a szőlészetnek, és a borászatnak.  Elég, ha csak az egykori érsekségi szőlőbirtokokra gondolunk, melyhez szervesen kötődik az egyházi közösségek napi életviteléhez kötődő kulturált borfogyasztás. 
A hegyközség története a XIX. századig nyúlik vissza. A történelem viharait, a háborúkat, és a szövetkezeti rendszert túlélve, 1998-ban újra éledt a hegyközségben a munka, s ennek is köszönhetően (szerintem), egyre több a megújult régi pince, présház...
Bölcske egykori jegyzője, Örsy Gergely így fogalmazott: „Meglehetős mennyiségben a helység felett valamennyire emeltebb helyen jó asztali bort terem.” 
A bölcskei borok jó hírét Galgózy Károly mezőgazdasági szakíró is hirdette a 19. században: „A bölcskei borok szinte a jobbak közül valók, Bölcskén kiváló szor-galom fordíttatik a bortermelésre.” 
 
Paks - Sárgödör tér
 
Bölcskéről viszonylag hamar át lehet érni Paksra. A 6-os útra Dunakömlődnél rákanyarodva, a római kori erőd maradványai (Lussonium) mellett elhaladva érkezik meg az "atomvárosba". A Pincefalu felé vezető út, szerintem méltatlanul nincs kitáblázva, ezért javaslom a navigáció használatát. Ez az "apró kis" figyelmetlenség viszont remek alkalmat ad arra, hogy megismerje Paks szépségeit! 
A  pincefalu központi része a Sárgödör tér, ahol nagy élmény sétálni, nézelődni, esetenként betérni néhány pincébe, melyek által körbeölelt kis tér a színpompás virágaival, véleményem szerint mélyen elraktározódik majd az emlékezetében! 
Paks város honlapján részletesen olvashat a kis pincefalu múltjáról, s jelenéről, mely szerintem olyan teljes és kerek, hogy kár lenne belőle kiragadni gondolatokat! Ha pincefalu, akkor kicsit rendhagyó módon szeretném felhívni a figyelmét a Mayer pincére. Mayer Anti borai a kedvenceim közé tartoznak! Külön kiemelném a sillert, valamint az Irsai Olivért, de a kínálatában többek között van még zweigelt és kékfrankos is. Borait Budapesten is megvásárolhatja a Pinceáron borkereskedésben!

Azt gondolom, hogy minden pincefalu magában hordozza a történelmünk egy kis cikkét. Megjelenik a múlt, a jelen, és talán a jövő is, s nem az elfogasztott nedűk jóvoltából... vagy mégis? Hajdan a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajták jóvoltából a magyar bor világhírű volt! Hiszem, hogy ezeknek a falvaknak, az itt folytatott munkának nagy jelentősége lehet a magyar bor hírnevének visszaállításában. Kadarka, gohér, sárfehér, turán, csókaszőlő... csak néhány fajta a múltból, melyek értő kezek között csodálatos, egyedi élménnyel ajándékozhatják meg a fogyasztókat!

 

Értékelés ****

A bortúra minden állomása, a maga nemében egy kis ékszerdoboz, beleértve Dunaföldvárt is! Annyi látnivaló, annyi... szerintem, ha úgy ráérősen, komótosan szeretne mindent megnézni, foglaljon a környéken szállást, mert egy napba nagyon nehezen lehet belezsúfolni ennyi mindent!

...és ha magyar bor, akkor nagy szeretettel ajánlok figyelmébe egy fantasztikus könyvet, mely a Pincearon.hu gondozásában jelent meg!

(Könyv fotó: pinceraron.hu )