Budapest - Keszthely ~ 190  km.

booked.net

Festetics-kastély

 

Biztos vagyok benne, hogy ha valakinek azt mondom, hogy Keszthely, a Balaton után a Festetics-kastélyt említi a második, vagy a haramdik helyen!

Egy  keszthelyi séta, "kötelező" állomás a kastély megtekintése. Évekkel ezelőtt játram itt először, s azóta csodálatos dolgok történtek "kastélyszerte". Amennyiben a szépet lehet fokozni, ez megtörtént! Elkészült a park rekonstrukciója, mely  a korabeli tervek alapján született  újjá!

A parkban sétálgatni, s egy padon megpihenni is csodás élmény, főként úgy, hogy végre eltűntek a csúf aszfalt járdák, melyek helyébe szórt köves utak kerültek. Szerintem sokkal jobban belesimulnak a környezetbe, s a "letűnt" kor hangulatának magunkba szippantását is megkönnyítik! 

A szépen gondozott kertben nézelődve, minduntalan valamilyen látnivaló "toppan" elénk. Az Oroszlános kút, a szökőkutak, a Pálmaház kincsei... mind-mind olyan szépség, mely elragadja a tekintetet! ...és akkor még említést sem tettem a nyári színházról, a kerti tóról, melyen "átível" egy hidacska, s így hosszasan lehet figyelni a halacskák tülekedését egy kis haleledelért.

Kiállításokban sincs hiány! A látogató beleveszhet a hintók világába, a trópusi növények sokszínű kavalkádjába, vadászati kiállítást tekinthet meg, de a modellvasutak, és a terepasztalok világa is karnyújtásnyira kerül a látogatótól! Fokozva az élményeket, még egy kerti vasútra is megválthatja a jegyét... Ez a két kiállítás, már nem közvetlenül a kastély kertjében tekinthető meg, hanem pár lépésre a hintók „házától” a Pál utca másik oldalán, ahol a parkolóban, az elektromos autók is tudnak töltődni! Valaha ez a rész is a kerthez tartozott, csak sajnos anno, egy út megépülése megbontotta ezt az egységet!

A kastély...

Nehéz szavakat találni, mert lenyűgöző. Kizárólagosan csoportosan lehet megtekinteni. A túra egyik érdekessége, hogy „papucsot” kell húzni! A mindent a szemnek gondolatot úgy fogalmaznám át, hogy mindent a memóriakártyára, ugyanis nagy eséllyel befogadhatatlan elsőre az a sok szépség, ami a szemünk elé tárul. A színek, a szobák, a festmények, a szobrok, a könyvtár, a kandallók „titkai”...valóban hosszasan sorolhatnám, hogy mi mindent, és hogy... ám nem tudom megtenni!

Őszintén sajnálom, de jelen pillanatban nincs arra képességem, hogy a szavak szintjén átadjam Önnek azt az érzést, élményt, mellyel ez a kastély ajándékozott meg engem. ...még sosem zártam így egy beszámolót, de elvesztek a szavak...

 

Értékelés *****

Talán elfogult vagyok, talán gyengéim a kastélyok, talán... de kérem, ezt a kastélyt ha még sosem, vagy már régen... akkor látnia kell! ...és ha megérkezett, ne siessen, csak lassan ...ráérősen, ...andalgósan!

 

Frissítve: 2016-08-08

Úti cél:

Keszthely

 

Tervezze meg a kirándulását!

 

BKV

 

Flag Counter