Budapest - Keszthely ~ 190  km.

 

Festetics-kastély

Biztos vagyok benne, hogy ha valakinek azt mondom, hogy Keszthely, a Balaton után a kastélyt említi második, vagy haramdik helyen!

Egy  keszthelyi séta, "kötelező" állomás a kastély megtekintése. Évekkel ezelőtt játram először a itt, s azóta csodálatos dolgok történtek "kastélyszerte" Amennyiben a szépet lehet fokozni, ez megtörtént! Elkészült a park rekonstrukciója, mely  a korabeli tervek alapján született  újjá!

A parkban sétálgatni, s egy padon megpihenni is csodás élmény, főként úgy, hogy végre eltűntek a csúf aszfalt járdák, melyek helyébe szórt köves utak kerültek. Szerintem sokkal jobban belesimulnak a környezetbe, s a "letűnt" kor hangulatának magunkba szippantását is megkönnyítik! 

A szépen gondozott kertben nézelődve, minduntalan valamilyen látnivaló "toppan" elénk. Az Oroszlános kút, a szökőkutak, a Pálmaház kincsei... mind-mind olyan szépség, mely elragadja a tekintetet! ...és akkor még említést sem tettem a nyári színházról, a kerti tóról, melyen "átível" egy hidacska, s így hosszasan lehet figyelni a halacskák tülekedését egy kis haleledelért.

Kiállításokban sincs hiány! A látogató beleveszhet a hintók világába, a trópusi növények sokszínű kavalkádjába, vadászati kiállítást tekinthet meg, de a modellvasutak, és a terepasztalok világa is karnyújtásnyira kerül a látogatótól! Fokozva az élményeket, még eg kerti vasúttra is megválthatja a jegyét... Ez a két kiállítás, már nem közvetlenül a kastély kertjében tekinthető meg, hanem pár lépésre a hintók „házától” a Pál utca másik oldalán, ahol a parkolóban, az elektromos autók is tudnak töltődni! Valaha ez a rész is a kerthez tartozott, csak sajnos anno egy út megépülése megbontotta ezt az egységet!

A kastély...

Nehéz szavakat találni, mert lenyűgöző. Kizárólagosan csoportosan lehet megtekinteni. A túra egyik érdekessége, hogy „papucsot” kell húzni! A mindent a szemnek gondolatot úgy fogalmaznám át, hogy mindent a memóriakártyára, ugyanis nagy eséllyel befogadhatatlan elsőre az a sok szépség, ami a szemünk elé tárul. A színek, a szobák, a festmények, a szobrok, a könyvtár, a kandallók „titkai”...valóban hosszasan sorolhatnám, hogy mi mindent, és hogy... ám nem tudom megtenni!

Őszintén sajnálom, de jelen pillanatban nincs arra képességem, hogy a szavak szintjén átadjam Önnek azt az érzést, élményt, mellyel ez a kastély ajándékozott meg engem. ...még sosem zártam így egy beszámolót, de elvesztek a szavak...

 

 

Értékelés *****

Talán elfogult vagyok, talán gyengéim a kastélyok, talán... de kérem, ezt a kastélyt ha még sosem, vagy már régen... akkor látnia kell! ...és ha megérkezett, ne siessen, lassan ráérősen, andalgósan...

 

Frissítve: 2016-08-08
 
 
 
 

 

Flag Counter

booked.net

Útvonal:

 

Autóval:

 

 

Budapest – Baltonfüred – Szigliget.

 

(El.: töltőáállomás:            

Festetics Kastélymúzeum-

     Keszthely, Pál utca 9.)  

 

 

Tájékoztató jelleggel:

 

 

Vonat:

 

Budapest, Déli – Székesfehérvár – Keszthely

 

 

 

Busz:

 

Budapest, Népliget - Keszthely 
 

 

A kastély weboldalára a képre kattintva jut el.