Budapest - Adony ~ 58 km. 

 

 

Adony - Szőlőhegy 

 

Adony hallatán sokunknak azonnal a Duna, és a holtágak természeti szépségei jutnak eszünkben, ám egy kis barangolással, kicsit eltávolodva a Dunától akad itt is eldugott kincs!

Adonyból Perkáta felé autózva, az M5-ös autópálya lehajtóját elhagyva, csakhamar megpillantja a település egyik büszkeségét, a Szőlőhegyet.  Szőlőhegy hallatán megindulhat a fantáziája a Kedves lvasónak, de kérem ne  tegye! Ne gondolkozzon "nagyban", hiszen a hegy mindössze 6,5 km. hosszan emelkedik ki a tájból, a cikolai tavakig. területe 76 hektár, melyből 50 hektár a szőlő területe. A hegyen 1200 telek található, s 1100 présház. ...igen, apró kis parcellák sokasága, ám azért van itt tradició is!  Az első írásos emlék a helyi szőlészkedésről 1331-ből származik! 

A műút modhatjuk, hogy kettészeli a hegyet. A horgászok egy, a szőlőhegy alján kanyargó földúton jutnak el Czigler tóig. A vándorok itt is lekanyarodhatnak, de ha még pár métert megtesznek az "aszfalton", megpillnathatják az elmúlt években épült "imitált" pincesort.

Itt hívom fel a Kedves Olvasó figyelmét, a sokfelé látható, a tájékozódást segítő táblákra! A szépséges, nagy gonddal megalkotott táblákból sugárzik a gondosság, az  egyediség. Ilyet minden bizonnyal csak itt látni, mert ezt bizony (nagy valószínűséggel) a helyiek készíthették!

Látogatásom, egy napsütéses februári napon volt, tehát... ám ez nem azt jelenti, hogy ...sőt!  Csend, gondozott környezet, kedves emberek, doromboló cicák...  Minden túlzást nélkülözve valódi "agymosás" részese voltam!

A Kápolna sor (ez az utca "becsületes neve") bejáratánál mi más is fogadhatná a látogatókat, mint pár egymásra rakott hordó, egy koros, ám szép állapotú kút, egy térkép a hegyről (lásd fent), egy... A löszfalat megtartó imitált pince bajáratok mellett elsétálva, már megérint a táj, és a helyiek lelkének a szépsége. Nem célom, díszes szófordulatokkal... hiszen nincs is miért! A környezet, a gondozottság magáért beszél!

 A XIX. században épült, de láthatóan a közelmúltban megújult Szent Orbán kápolnhoz egy lépcsősor vezet fel. Présházak sokasága "hever a lábunk alatt"! Engem elrabolt a környék, s minden bizonnyal, amint a természet magára ölti pompás zöld ruháját ide visszatérünk!

Nincsenek paloták, nincsenek... de van néhány szép ház, nagyobbacska telek, ám inkább az egyszerűség és a szépség finom elegye kel itt életre.  

A séta alatt megérkezett egy érzés, mely azt sugallja, hogy hiába olvastam én a bejáratnál, hogy milyen sok gazda van ezen a viszonylag aprócska területen, ez mit sem számít! Ez egy közösség, mely közösen tesz a hagyományok ápolásáért, a környezetük szépítéséért, a... Szinte mindegyik, általam látott kis présház egy kis ékszerdoboz volt. Mindegyikben találtam egy kis szegletet, egy kis... mely megfogott, ám azt érzem, hogy tapintható itt a szeretet is, a vendég a föld a természet, s a szőlő szeretete, s tisztelete!

A pincék, présházak között számtalan jele van annak, hogy a szezonban jönnek mennek a vendégek, s a soraim elolvasása után talán még többen ellátogatnak ebbe a kis földi paradicsomba! 

Nem szaporítom a szót, hiszen a képek talán beszédesebbek lehetnek!

 

Értékelés ***

Ha a környéken jár, ha szeretne  egyet sétálni, kiszakadva a nyüzsgésből hiszem hogy itt a legjobb helyen van,, s csak bízom benne, tapasztalat híján, hogy üres gyomorral sem lehet innen elmenni!