Pilisborosjenő - Egri vár romja

2018.04.22 17:24

Egri vár   -   Levendulamező   -    Szódás-barlang

Nincs kétségem arról, hogy nagyon sokan ismerik Pilisborosjenő közelében felépített várat, mely anno az Egri csillagok forgatásának a színhelye volt. A környezete alkalmas piknikezésre, tollasozásra, a gyerekek rohangálhatnak, felfedezhetik a "vár" minden szegletét, lehet üldögélni, falatozni, révedezni, a kutyusok is kedvükre szimatolhatnak....

A megközelítése sem okozhat gondolt, A legcélszerűbb Pilisborosjenőn a Prohászka Ottokár utca végéről, a Jenői Faló büfétől indulni. Autóval nincs más teendő, mint a buszforduló után egyenesen tovább... tehát a büfétől indulva, a levendulamező után... a helyiek összefogásának, s munkájának köszönhetően fasor "létesült", mely néhány év múlva árnyas sétánnyá varázsolhatja az út első szakaszát, melynek az első állomása, a Teve szikla, innen csakhamar a várnál lesznek. 

Van egy kicsit melósabb út is, mely a Kevélyhegyi utca végétől indul, az erdőn át. Az út gyönyörű, odafelé viszonylag könnyű, ám ez az út vissszafelé egy picit melósabb, mondhatni tüdőszaggató, hiszen hosszú "métereken" keresztül csak felfele, felfele, felfele... , hiszen odafele, csak lefele, lefele, lefele... volt.  :) 

Innen, a Kevélyhegyi utcától indulva lehet eljutni a Szódás-barlanghoz, vagy más néven a Nagy-Kevélyi kőfülkéhez. A Sárga jelzésű úthoz csakhamar csatlakozik a Kék, majd a Zöld jelzés. Gyakorlatilag az első felfelé haladó úton kell elindulni... A  hatalmas fehér dolomitsziklák már önmagukban is csodálatosak, ám ha fel is kapaszkodnak a barlangig, vagy még feljebb, káprázatos panorámában fognak gyönyörködni! 

A helyiek elnevezéséből származó Szódás-barlang, az alatta található útról kapta a nevét, ugyanis a ezen az úton vitték anno a szódát a Kevély-nyergi turistaházhoz, melynek a romjait 2000-ben elbontották.