Érdekességek, tudnivalók...

Turján - Turjánvidék

A pangóvizes, szerves anyagban dús, lápos és ásványi anyagban bővelkedő mocsári területeket nevezte az itt élő nép egykor turjánnak. A táj az egykori Alföld képét mutatja, amikor is ezek a turjánok elhelyezkedésükből adódóan egybefüggő, mástól eltérő, külön tájegységet alkottak. A turján név a 19. század második felétől vált szakszóvá. A fogalom magyarázata a következő: „hajdani, összefüggés nélküli medermaradványokban kialakult mocsár” (Strömpl 1943).
 
A Turjánvidék négy kistáj, a Pesti hordalékkúp síkság, a Csepeli-sík, a Pilis-Alpári homokhát és a Kiskunsági homokhát találkozásában helyezkedik el. Jellemzője a homokhátságba mélyedő teknőrendszer, mely a Duna egykori hordalékán alakult ki. A változó méretű és alakú mélyedések gazdag lápvilágnak adnak ott hont, míg a homokhátak száraz környezeti adottságai közt pusztagyepek alakultak ki. A Turjánvidék vegetációját a részben spontán, részben emberi hatások következményeként jelentkező folyamatok alakítják folyamatosan. A terület jellegzetességei a lápteknők, melyek hajdani Duna medrekben alakultak ki. A szomszédos magasabb területek rétegvizeinek felszínre kerülésével beindultak a lápi folyamatok, melyek helyenként jelentős tőzegfelhalmozódást eredményeztek. A terület növényzete az élőhelyek sokszínűsége miatt igen gazdag, részben lápi, részben homoki növényzet, valamint az ezek között kialakult átmenetek borítják a felszínt.
A Turjánvidék jellegzetes képét kialakító különféle láprétek védett növényei között említhető a szibériai nőszirom és a fokozott an védett vidrafű. Az itt található nagyszámú kosborféle populációja országos viszonylatban is kiemelkedő értéket képvisel. A Dabas község határában elhelyezkedő üde rétek jelentős része és az Ócsai Tájvédelmi Körzet rendkívül fajgazdag, a legtöbb védett lápi növény előfordulása ehhez az asszociációhoz kötődik, úgy mint a szúnyoglábú bibircsvirág, buglyos szegfű, kornistárnics, mocsári nőszőfű. A Turjánvidék területén kis kiterjedésben előforduló homokpuszta gyepek többségét mezőgazdasági művelésbe vonták, de néhány védett faj még megtalálható rajtuk, így a homoki vértő, a fekete kökörcsin vagy a homoki kikerics. A terület állatvilágából kiemelkedő fontosságú a rendkívül veszélyeztetett és fokozott an védett parlagi vipera populációja, amely Dabas térségében él.A Turjánvidék egy része nemzetközi madárvédelmi egyezmény hatálya alá tartozik. Számos védett (szürke gém, bíbic, nádirigó) és fokozott an védett (bölömbika, vörösgém, nagy kócsag, fehér gólya, fekete gólya, haris, hamvas réti héja) madárfaj előfordulását regisztrálták. Az emlősök közül külön kiemelendő a fokozott an védett vidra előfordulása.A hely az e térségben található jellegzetes lápi-mocsári vegetáció komplexumnak köszönheti nevét.
 
(forrás: Wikipedia, termeszetvedelem.hu)

Búbánatvölgy

 

"A monda szerint az Esztergom és Pilismarót közötti területen egy menekülő magyar szekértábor tartózkodott, amikor a török sereg megrohamozta a vidéket.

A szekereket a tábor köré állították, a gyermekeket és az asszonyokat a kör belsejébe terelve próbálták védelmezni. Az óriási túlerő azonban győzedelmeskedett az elkeseredett és utolsó leheletéig küzdő csapaton, a férfiakat megölték, az asszonyokat és a gyermekeket rabként elhurcolták. Azóta viseli a környék a Búbánatvölgy nevet."

A fák ölelése:

Amikor átölel egy fát, érintse hozzá a homlokát, a mellkasát és a hasát, legalább 5 percig ölelje. A jobb keze lefele, bal kéz felfelé mutasson. Az 5 perc elteltével forduljon meg. s a hátát is érintse hozzá. Érintkezzen a nyakszirt, a gerinc, és a lába is a fa törzsével. Próbálja megérezni, ahogy a teste átveszi a fa energiáját. Az ember és a fa is része a természetnek. Ami ilyenkor lezajlik, az teljesen természetes folyamat. A fák képesek elszívni a negatív energiákat, hiszen nagy erővel bírnak...

Nekünk bevált:

 

Szúnyog és egyéb viszketéssel járó csípések gyógyítására bátran rajzoljanak tollal egy kicsit elnyújtott "S"-t (sinus görbét) a viszketés, csípés helyére. Gyorsabb gyógyulás, elmúlik a viszketés! Ezt a jelet akár gézre is rárajzolhatja. A sebek is gyorsabban gyógyulnak!!!!

Ez egy nagyon erős gyógyító jel! Egy próbát megér, ártani nem árt!

 

 

Kullancs eltávolítás 

...a napokban leltem rá:
 
"Régi Őrségi (az Őrségben élünk, rengeteg a kullancs, de itt senki nem fél...már hozzánk tartoznak!) kullancs eltávolítási technikát szertnék Önökkel megosztani!
 
A belénkfúródott kullancsot minden erőszak nélkül, egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!
Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk.
A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára-mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a tesünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető   legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!
 
Az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem is értem, hogy a média még hogyhogy nem csapott le rá!"
...elvileg annyi gond lehet ezzel az elmélettel, hogy a gyufában már nagyon régen nincs foszfor, de az olvasói visszajelzésekre hivatkozva működik a dolog!
 
Fontos! 
A testből eltávolított kullancsot érdemes eltenni, hogy egy esetleges betegség esetén "kéznél legyen a vírusgazda"!

Flag Counter